DATAMED pakalpojums – instruments atkārtoto izmeklējumu samazināšanai

Pēdējās dienās sociālajos tīklos un internetā augusi interese par DATAMED sniegto pakalpojumu pieejamību, tiesiskumu un savu datu drošību. DATAMED piedāvā tehnisku risinājumu, ko izmanto medicīnas iestādes, lai nodrošinātu savu diagnostikas, tai skaitā radioloģijas, laboratorijas u.c. nodaļu atbalstu, pacientu izmeklējumu saglabāšanu, atbilstoši likumdošanai.

DATAMED ir medicīnas diagnostikas datu arhīvs, informācijas sistēma, kurā medicīnas iestādes iesūta operatīvā ārstniecības procesa nodrošināšanai, aprakstīšanai, kā arī arhivācijai veiktos izmeklējumus, piemēram, asins analīžu, ultrasonogrāfijas, kardiogrammas u.c. rezultātus. Vairāk kā 50 ārstniecības iestādes Latvijā, ikdienā izmanto šo pakalpojumu, kas sniedz iespēju saglabāt jebkuru digitālā veidā izveidotu izmeklējumu vai dokumentu. Vienlaikus pacienti ietaupa laiku un naudu, lai saņemtu un nogādātu izmeklējumu rezultātus citai iestādei, ģimenes ārstam, apdrošinātājam u.c., kad paša pacienta klātbūtne nav nepieciešama. Savukārt ārkārtas situāciju gadījumos, kad jāglābj pacienta veselība un dzīvība, izmeklējumus DATAMED sistēmā medicīnas iestādes var operatīvi pārsūtīt vajadzīgajiem speciālistiem.

Veselības aprūpes nozarē kā aktualitāte tiek minēta atkārtoto izmeklējumu veikšanas samazināšana. DATAMED sekmē, lai netiktu veikti dubultie izmeklējumi, tādējādi ietaupot naudu valstij un pacientam, kā arī neveicot, piemēram, atkārtotu apstarošanu radioloģisko izmeklējumu gadījumos.

DATAMED vadītājs Normunds Ančupāns saka: „DATAMED darbības stūrakmens ir pakalpojumu sniegšana veselības aprūpes iestādēm, kas tiek veikta, pamatojoties uz savstarpēji noslēgtiem līgumiem, nosakot pušu atbildību, sistēmas funkcionalitāti, drošību, piekļuves tiesības u.c. nosacījumus. Mēs esam personu datu operators Fizisko personu datu aizsardzības likuma izpratnē, kurš rīkojas Latvijas veselības aprūpes iestāžu uzdevumā. Ārstniecības iestādes ir personu datu bāzu veidotāji un pārziņi, kas izmanto vairāk kā desmit dažādu IT uzņēmumu risinājumus medicīnai, kuros tiek apstrādāti  pacientu personu dati, veidojot pacientu pierakstus, vēstures, izrakstus u.c.”

Pirmkārt, DATAMED sniegtais pakalpojums ir atbalsts ārstiem, lai pārskatītu izmeklējumu vēsturi, piekļūtu visiem nepieciešamajiem izmeklējumu rezultātiem vai tos operatīvi pārsūtīt vajadzīgajiem speciālistiem. Otrkārt, tas ļauj pacientiem  ietaupīt laiku un naudu, lai saņemtu izmeklējumu rezultātus vai nogādātu tos citai ārstniecības iestādei vai ģimenes ārstam.

DATAMED portālā www.datamed.lv ārstiem ir iespēja strādāt ar izmeklējumiem, pacientiem ir iespēja ātri un ērti piekļūt saviem rezultātiem, kas veikti kādā no Latvijas ārstniecības iestādēm. Piekļūt izmeklējumiem var, izmantojot drošus autentifikācijas rīkus - internetbankas, eID karti vai medicīnas iestāžu izsniegtos piekļuves rekvizītus. Turklāt, ja izmeklējumi veikti pēdējā mēneša laikā, tad to piekļuve portālā bez maksas.

Par DATAMED

DATAMED ir pilnībā Latvijas kapitāla uzņēmums, kas nodrošina pakalpojumu Latvijā, kā arī rada inovatīvus IT risinājumus eksportam. Jau teju desmit gadus izstrādājam un uzturam medicīnas diagnostikas informācijas sistēmas un nodrošinām to ārpakalpojumu risinājumus radioloģijas, laboratoriju un funkcionālās diagnostikas struktūrvienībām un iestādēm.

 

Papildus informācija

Normunds Ančupāns, Valdes loceklis
e-pasts: info@datamed.lv
Jul 19, 2016