DATAMED uzstājas Latvijas Radiologu asociācijas konferencē

Šodien valdes loceklis Normunds Ančupāns uzstājās asociācijas konferencē ar tēmu "Diagnostisko izmeklējumu arhīva, aprites un piekļuves informācijas sistēmas iespējas un izaicinājumi".

Tika apskatītas tēmas, ar ko ikdienā saskaras centralizētas radioloģijas arhīva un diagnostikas sistēmas uzturētāji un sistēmas lietotāji.

 

Īss konspekts

 

Skaitļi:

32 sadarbības iestādes;

19 izmanto pilnu DATAMED PACS arhīva servisu;

1300 vidēji dienā ienākošie, arhivētie radioloģijas izmeklējumi;1690 reģistrēti sistēmas lietotāji, ārsti;

60 - 2009. gadā, 190 - šobrīd - vidējais CT (datortomogrāfijas) izmeklējuma izmērs megabaitos (MB);

1200 - 2011. gadā, 1300 - šogad līdz maijam - uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) no citām iestādēm aizsūtītie radioloģiskie izmeklējumi, izmantojot DATAMED sistēmu - gadījumi, kad operatīvi iesaistīti Neatliekamās palīdzības speciālisti, glābjot pacientus kritiskos brīžos.

 

DATAMED sistēmas jaunumi:

1. RIS sistēma attīstās un pārveidojas uz DIS - Diagnostikas informācijas sistēmu, kurā vienkopus tiek saglabāti radioloģijas, kardioloģijas un laboratorijas izmeklējumi. Pirmā iestāde, kur tas realizēts pilnībā - Veselības centrs 4.

2. Top pilnvērtīgs produkts - DATAMED PACS RIS tām iestādēm, kas neizmanto ārpakalpojumu. Produkts tiks orientēts vairāk eksporta tirgiem.

3. Tiek izstrādāta US aprakstu sistēma, kas dos iespēju reāllaikā aprakstīt un saglabāt US izmeklējumus, kā arī nodrošinās ultrasonogrāfistus ar standartizētām US apraktu formām. Sadarbībā ar Ultrasonogrāfistu asociāciju.

4. Realizēts pirmais DATAMED eksporta projekts, Krievijā: Jakutskas reģionālajā slimnīcā izveidots integrēts PACS risinājums, savienojot 7 dažādu ražotāju diagnotstikas iekārtas ar 27 radiologu darbstacijām, un ieviešot centrālu PACS serveru sistēmu.

 

 

Galvenie izaicinājumi:

1. Piekļuves tiesību ierobežojumi, kurus ir plānots risināt e-Veselības sistēmā, nodrošinot ārstu piekļuves iespēju pacientu datiem.

2. Vasarā - rudenī plānots sākt e-Veselības pilotprojektus, kam iestādēm ir jāpiesakās, jāpiesaka izmantojamās Informācijas sistēmas, tai skaitā, ja tiek izmantota, arī DATAMED IS. Sīkāka informācija - http://www.vmnvd.gov.lv/lv/e-veseliba/e-veselibas-ieviesana.

3. Vairāki tūkstoši pacientu mēnesī medicīnas iestādēm pieprasa izmeklējumu piekļuvi internet pārlūkā nevis CD vai uz filmām. DATAMED sistēmā izmeklējumiem var piekļūt nepārtraukti, neatkarīgi no datu nesēja, datorā instalētās programmatūras, vai atrašanās vietas. Protams, ir nepieciešams internet pārlūks un dators vai salīdzinoši mūsdienīgs viedtālrunis.

May 25, 2012